2009. november 7., szombat

Gyerekkönyvtár - 2. rész

Tudom, hogy megint régen írtam, de valami hihetetlen sebességgel elkezdett rohanni az idő, és állandóan azt veszem észre, hogy már megint vége a napnak...
És ráadásul teljesen hihetetlen, de 6 hét múlva ilyenkor már otthon leszek... ugyanazt érzem, mint amikor elindultam: az egyik szemem sír, a másik nevet...
De hogy a szakdolgozatommal mi lesz, az egy rejtély... mert gondolom azt sejtitek, hogy ha blogot írni nincs energiám, akkor szakdogát írni sem igazán... mindenesetre azért gyűjtögetem hozzá(juk) az anyagot, aztán majd lesz valami...
Na de vissza a gyerekkönyvtárhoz, ígértem, hogy leírom a szolgáltatásokat, rendezvényeket, projekteket --- amiknél fontos megjegyezni, hogy mindegyik ingyenes!!

1. Azt hiszem a Skolebiblioteksentral-ról még nem írtam. "Iskolai könyvtár központ" egy önálló részleg a gyerekkönyvtáron belül, 2,5 könyvtárossal (2 ember csak ezzel foglalkozik, a 3. pedig félig ezzel foglalkozik, félig pedig a zenei részlegen dolgozik). A lényege, hogy kiegészítik az iskolai könyvtárak munkáját és nagy tömegben kölcsönöznek könyveket nekik. A nagy tömeget úgy kell érteni, hogy több osztálynyit is akár. Van saját gyűjteményük, de használják az egész könyvtár állományát, hiszen a nagyobbaknak már nem csak feltétlenül a gyerekrészlegről keresnek könyvet. Egy-két konkrét rendelés (amiben segítettem is az elmúlt két hétben):
- irodalmi napot tartanak az iskolában, Jon Ewo-t választották meg fő témának, szükség lenne minden rendelkezésre álló művére (gyerekkönyv, ifjúsági könyv, gyerek-szakkönyv), 3 osztálynyi gyerekkönyv (-->3x30 könyv)
- Európán kívüli irodalom, 2 osztálynyi, 15-16 éveseknek -- itt például a Kultur szépirodalom részlegét is átnyálaztuk, hogy találjunk 60 különböző Európán kívüli írót
- karácsonyi könyvek, 30 gyerek, 2. osztály + egy pár adventi könyv + 2-3 karácsonyi film --- ezt egyedül csináltam, itt az volt a követelmény, hogy mivel 2.-osoknak kell, leginkább képeskönyvek legyenek, nem túl sok szöveggel. A karácsonnyal nem volt gond, mert a raktárban külön polcon állnak a karácsonyi és a húsvéti könyvek, de nekem gyakorlatilag minden könyvben, amit első ránézésre jónak gondoltam, meg kellett nézni a kép-szöveg arányt és el kellett döntenem, hogy jó lesz, vagy nem lesz jó
- karácsonyi könyvek, 3x30 gyerek, 1. osztály -- ez már nem volt nehéz az előző után, ugyanaz a téma, ugyanaz a korosztály, csak mindenből 3-t kellett bepakolni :)
Ha összeszedték a könyveket, a kikölcsönzik és a könyvtár saját költségen elszállítja az adott iskolákba. A szolgáltatás ingyenes, ha jól tudom, bár ebben nem vagyok teljesen biztos, vissza is a mi könyvtárunk szállítja.

2. A már említett osztálylátogatások.
Általában erre kiküldenek meghívókat és a visszajelzések alapján egyeztetik össze az időpontot, de teljesen nyitottak arra is, ha egy adott iskola kezdeményez.

Egyébként, most jut eszembe, hogy erről is írjak egy kicsit, Norvégiában kicsit másképpen épül fel az oktatási rendszer.
Az gyerkőcök 6 évesen kezdenek iskolába járni, de az általános iskola 10 éves és utána jön a 3 éves középiskola. Tehát egy évvel többet járnak suliba, mint mi :)

3. Lesestund - szabadfordításban meseóra
Minden kedden meseolvasást rendeznek 3-6 éves korosztálynak. Általában 1-1 ovis csoport szokott erre eljönni, de persze várják azokat is, akik szülővel jönnek. Én okt. 27-én vettem részt ezen, ami éppen a Nemzetközi Teddy Bear nap volt, így Micimackó és egyéb maci mesék és énekek voltak terítéken :) A könyvtárosok felosztották maguk között, 4-5-en csinálják felváltva, ami azt jelenti, hogy egy hónapban egyszer kerül az emberre a sor.

4. Babybokprat
Egy hónapban egyszer egészen pici babás szülőket várnak erre a programra, ahol arról beszélnek, hogy az újszülötteknek, illetve az olyan kicsi babáknak, akiket még nem köt le egy kép vagy egy könyv, miket lehet mesélni és hogyan. Gyakorlatilag ez is egy könyvajánló, csak a legkisebbeknek való könyvekből összeállítva.
Ennek a babybokprat-nak egy kihelyezett verzióján vettem részt, a terhesgondozó központban. 3 anyuka jött el, kettőnek közülük egész pici, kb 2 hónapos babájuk volt (nem is igazán figyeltek, inkább a gyerkőccel voltak elfoglalva), a harmadiknak pedig egy 7 hónapos, ő nagyon érdeklődött. A babáknak szóló könyvek még kiegészülnek különböző szülőknek szóló szakkönyvekkel is (hogyan neveljünk gyereket, miért sír a baba, stb, stb.)

5. Hétvégi és iskolai szüneti rendezvények
általában meseolvasás, zene, vagy játék, teljesen változó.

6. Az év könyve - olvasási kedvcsináló és verseny általános iskolásoknak
3 korosztályba sorolva (1-2., 3-4., 5-7. osztály) vehetnek részt osztályok ebben. A könyvtárban kiválasztanak 6-6 címet az elmúlt év könyvterméséből. Ez éppen most zajlott, a verseny 2010 januárjában indul, de most válaszották ki a könyvtárban, hogy melyik 2009-es könyvek szerepeljenek a listán). A jelentkező osztályokban a gyerkőcöknek el kell olvasniuk mind a 6 könyvet (erre januártól áprilisig van idejük) és a végén szavazniuk kell, hogy melyik tetszett a legjobban. Amelyik könyv a legtöbb szavazatot kapja, az lesz az év könyve. A játékban résztvevő osztályok pedig soroláson vesznek részt (mindhárom kategóriában van sorsolás), a nyertes osztály tagjai megkapják az év könyvét ajándékba, illetve nyernek egy ajándékutalványt az iskolai könyvtáruk számára. Emellett mindig van 5 extra díj is, amit kisorsolnak. Ahogy értettem, itt is a könyvtár biztosítja a könyveket a gyerkőcök számára a verseny alatt, de természetesen nem tudják annyi példányszámban megvenni, ahány gyerek részt vesz benne, így egyrészt összedolgoznak az iskolai könyvtárakkal, másrészt pedig cserélgetik az iskolák között a könyveket.

7. 1. osztályos-projekt
Minden iskolát kezdő elsősnek kiosztanak a tanárok egy-egy borítékot, amit a könyvtár küldött nekik. Ebben találnak egy kis levelet, ami arról szól, hogy szívesen látják őket a könyvtárban, egy füzetet könyvtippekkel (nyilván ez a kettő inkább a szülőknek szól), illetve egy kártyát, pecséthelyekkel. A dolog lényege, hogy ha a gyerkőc beiratkozik a könyvtárba, minden alkalommal, amikor könyvek kölcsönöz, kap egy pecsétet. Ha 5 pecsét összegyűlt, kap egy kis díjat (kis játék, vagy ilyesmi) és egy újabb kártyát A 4. betelt kártya után pedig ajándék mozijegyet kapnak.
Teljesen jó motiváció a gyerkőcök számára :):)

8. 2 éves lettem-projekt
Akár már a legkisebb, néhány hónapos gyerkőcök is kaphatnak olvasójegyet a könyvtárban, ha a szülők kitöltik az ehhez szükséges űrlapot (16 éves kor alatt csak így kaphatnak a gyerekek olvasójegyet).
De ha ez a gyerkőc 2 éves koráig nem történik meg, kapnak egy újabb lökést: amikor a gyereket a kötelező orvosi kontrollra viszik (2 éves korában), a rendelőben kapnak egy brossurát a könyvtárról, könyvajánlót, illetve egy kupont, amit a könyvtárban válthat be. A kupon ellenében a könyvtárban kap a szülő egy 2-éveseknek szóló könyvet, illetve ha megadja az emailcímét, havonta egyszer emailben kap könyvajánlót.

9. Óvodai könyvkölcsönzés
a könyvtárnak kb 20 ovival van szerződése, évente 2-4 alkalommal szállítanak nekik könyveket. Ez kicsit olyan, mint az öregek otthonába vitt könyvek, az óvónénik megmondják, hogy milyen témájút szeretnének, a könyvtárosok összeszedik, kikölcsönzik, az oviban pedig 3-6 hónapig kint vannak a könyvek. Egyelőre a könyvtár állományát használják erre, de pont a héten mondta Gunhild, a gyerekrészleg vezetője, hogy ha nyernek pályázaton pénzt, akkor kibővítik, mert nagyon népszerű a szolgáltatás. Azt tervezi, hogy saját gyűjteménye lesz és egy teljes állású könyvtárosa, aki az ügyeket intézi.

Hát gyakorlatilag ennyi, azért írtam le ilyen részletesen, mert az év könyvét és a hétvégi rendezvényeket kivéve mindenben részt vettem egy kicsit az elmúlt két hétben.
És akkor még nem beszéltünk a könyvek visszapakolásáról, statisztika írásáról, polcok rendberakásáról, számítógépes játékok borítójának újjávarázslásáról :)

Ja igen, még valami, a játékokkal kapcsolatban - ugyanis azok is hozzáférhetőek a könyvtárban.
November 14-én országos játéknapot szerveznek egész Norvégiában, hogy népszerűsítsék a számítógépes játékokat a könyvtárakban. Itt nem új dolog, hogy ezeket hozzáférhetővé, esetleg kölcsönözhetővé is teszik, csak az utóbbi időkben a copy right és a licenszek miatt kavarodás volt. De a kormány arra jutott, hogy a könyvtáraknak igenis szolgáltatniuk kell a számítógépes játékokat, mert sok gyerek csak így juthat hozzá. Azt nem teljesen értettem, hogy hogy kerülték ki a problémát, mintha Gunhild valami olyasmit mondott volna, hogy a könyvtár a gyártókkal saját szerződést köt, de lehet, hogy ez hülyeség...

A következő 2 hétben a Film&zene részlegen leszek, ez számomra teljesen furcsa lesz, hiszen nem könyvek... De beírták a heti munkabeosztásba hétfőre, hogy Welcome Orsi til Film&Musikk, úgyhogy már nem kezdődik rosszul :):)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése